Wereldvoedselprogramma

Het Wereldvoedselprogramma (World Food Programme, WFP) van de Verenigde Naties is ‘s werelds grootse humanitaire organisatie, die zich inzet tegen honger wereldwijd.

Gemiddeld bereikt WFP jaarlijks meer dan 80 miljoen mensen in 75 landen met voedselassistentie. WFP is de meest toonaangevende organisatie die zich inzet voor een wereld zonder honger en is vaak als eerste ter plaatste in tijden van crisis. Daarnaast werkt WFP in ontwikkelingslanden aan het voorkomen van rampen. De organisatie is volledig afhankelijk van vrijwillige bijdrages. Donoren, zoals de Vlaamse overheid, zijn de belangrijkste bron van inkomsten voor WFP. In getroffen gebieden werkt WFP ook aan voedselzekerheid voor de toekomst. Dit gebeurt door middel van programma's die voedsel gebruiken als middel om infrastructuur te bouwen, kennis te verspreiden en door sterkere en meer dynamische gemeenschappen te helpen vormen.

WFP geeft voedsel aan mensen die weinig te eten hebben in ruil voor werk in haar Voedsel voor Werk programma’s. Deze projecten zijn de basis voor een betere toekomst. Wanneer mensen zich niet langer zorgen hoeven te maken over hun volgende maaltijd, dan hebben ze de tijd en energie om irrigatiesystemen te bouwen die de productie op een hoger peil kunnen brengen. Op dezelfde manier geven Voedsel voor Training programma’smensen de mogelijkheid nieuwe vaardigheden te leren zoals bijenteelt, naaien, of zelfs lezen en schrijven. In de toekomst zal dit hen helpen om zelfstandig in hun onderhoud te voorzien.

Vlaanderen steunt WFP omdat het nog steeds dé organisatie bij uitstek is voor voedselbijstand in noodsituaties. In 2011 werd  door Vlaanderen een meerjarenengagement aangegaan met WFP van 3 miljoen euro voor de periode 2012-2014. De overeenkomst tussen WFP en Vlaanderen betreft de toekenning van een subsidie voor een algemene bijdrage voor de landenkantoren in Malawi en Mozambique enerzijds, en voor het ‘Multilateraal Fonds’ van WFP anderzijds.