Wereldvoedselprogramma

Het Wereldvoedselprogramma (World Food Programme, WFP) van de Verenigde Naties is ‘s werelds grootse humanitaire organisatie, die zich inzet tegen honger wereldwijd.

Gemiddeld bereikt WFP jaarlijks meer dan 80 miljoen mensen in 75 landen met voedselassistentie. WFP is de meest toonaangevende organisatie die zich inzet voor een wereld zonder honger en is vaak als eerste ter plaatste in tijden van crisis. Daarnaast werkt WFP in ontwikkelingslanden aan het voorkomen van rampen. De organisatie is volledig afhankelijk van vrijwillige bijdrages. Vrijgevige donoren, zoals de Vlaamse overheid, zijn de belangrijkste bron van inkomsten voor WFP. In getroffen gebieden werkt het WFP ook aan de voedselzekerheid voor in de toekomst. Het doet dit door middel van programma's die voedsel gebruiken als middel om infrastructuur te bouwen, kennis te verspreiden en door sterkere en meer dynamische gemeenschappen te helpen vormen.

Het WFP geeft voedsel aan mensen die weinig te eten hebben in ruil voor werk in haar Voedsel voor Werk programma’s. Deze projecten zijn de basis voor een betere toekomst. Wanneer mensen bijvoorbeeld niet langer zorgen hoeven te maken over hun volgende maaltijd, dan hebben de boeren de tijd en energie om irrigatiesystemen te bouwen die de productie op een hoger peil kunnen brengen. Op dezelfde manier geven Voedsel voor Training programma’s, de arme mensen de mogelijkheid nieuwe vaardigheden te leren zoals bijenteelt, naaien, of zelfs lezen en schrijven. In de toekomst zal dit hun helpen om zelfstandig in hun onderhoud te voorzien.

Vlaanderen steunt het WFP omdat het nog steeds de organisatie bij uitstek is voor voedselbijstand in noodsituaties en in 2011 werd  door Vlaanderen een meerjarenengagement aangegaan met WFP van 3 miljoen euro voor de periode 2012-2014. De overeenkomst tussen WFP en Vlaanderen betreft de toekenning van een subsidie aan WFP voor een algemene bijdrage voor de landenkantoren in Malawi en Mozambique enerzijds, en voor het ‘Multilateral Fund’ van WFP anderzijds.