Vlaams minister-president Peeters ontvangt Luxemburgse premier Juncker

  • 15 november 2012

Op dinsdag 13 november 2012 ontving Vlaams minister-president Peeters de Luxemburgse premier Juncker in Kasteel d’Ursel te Hingene. Tijdens het ministerieel overleg hadden minister-president Peeters en premier Juncker het over de gemeenschappelijke uitdagingen voor Vlaanderen en het Groothertogdom Luxemburg in de toekomst, en bespraken ze een aantal Europese dossiers.

Zo bespraken de regeringsleiders het dossier Limburg, waarbij minister-president Peeters aan premier Juncker, die voorzitter is van de Eurogroep, om Europese steun vroeg om Limburg een bijzonder statuut te geven wegens de uitzonderlijke situatie door de nakende sluiting van Ford Genk.

Minister-president Peeters en premier Juncker besloten eveneens om het bestaande Samenwerkingsakkoord tussen Luxemburg en Vlaanderen een nieuwe impuls te geven, met een focus op logistiek, ruimtevaart, Nieuw Industrieel Beleid en de financiële wereld. Aansluitend op het gesprek was er overleg met 17 Vlaamse en Luxemburgse Captains of Society, om te bekijken hoe de samenwerking tussen Vlaanderen en Luxemburg verder kan worden geconcretiseerd.

Na afloop van de ontmoeting hebben Flanders Investment & Trade en de Luxemburgse Kamer van Koophandel, in aanwezigheid van minister-president Peeters en premier Juncker, een samenwerkingsakkoord afgesloten, waarbij ze elkaar wederzijdse ondersteuning voor de export van Vlaamse en Luxemburgse bedrijven toezeggen.