Vlaams – Zuid-Afrikaanse jeugd-samenwerking in de kijker

  • 7 december 2017

De afdeling Jeugd van het Departement Cultuur, Jeugd en Media ontving van 4 tot 9 december een delegatie van het National Youth Development Agency (NYDA) uit Zuid Afrika. Ze bespraken de planning voor hun gezamenlijke werkzaamheden voor 2018. Verder op het programma: een aantal bezoeken aan verschillende jeugdwerkinitiatieven in Vlaanderen (oa. De Ambrassade, JES, Habbekrats, VDS, enz). En een debat over stemrecht op 16 jaar. Minister Sven Gatz schoof mee aan voor het debat en sprak nadien met een aantal delegatieleden over de huidige samenwerking op vlak van jeugdbeleid. 

Deze samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika gaat terug tot 1994. Op het gebied van jeugdontwikkeling en jeugdwerk nam de samenwerking al heel snel vorm aan. Het resulteerde in oa. uitbouw van het jongerenvrijwilligersbeleid, jeugdbeleid en jeugdwerkontwikkeling. Zoals uitwisseling en vorming van oa. jeugdwerkers en jeugdleiders, actie-onderzoek rond lokaal jeugdbeleid, kennisseminaries en congressen, de ‘adoptie’ van vier lokale gemeenschapscentra, het uitwerken van een toolkit rond vrijwilligers, peerlearning en studiebezoeken. 

Nu 23 jaar later is de samenwerking van de Vlaamse jeugdsector en hun Zuid-Afrikaanse evenknie nog altijd even intens. Zo bracht minister Gatz eind mei 2017 een uitgebreid werkbezoek aan Zuid Afrika waar hij kennis maakte met het Zuid Afrikaanse jeugdbeleid in al haar facetten.

Afdeling Jeugd - Departement Cultuur, Jeugd en Media - Jeugdbeleid

NYDA (Zuid-Afrika)

JINT

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Zuid-Afrika