Tentoonstelling over Poolse bevrijders in Vlaanderen ingehuldigd in Warschau

  • 5 juni 2018

Op 4 juni opende in Warschau de tentoonstelling ‘Armoured Wings’, over de bevrijding van Vlaamse steden en gemeenten in 1944 door de Poolse generaal Maczek en zijn eerste Pantserdivisie. De expo werd ingehuldigd door Minister-president Geert Bourgeois en de Poolse vice-premier Piotr Gliński.

In zijn toespraak, loofde Bourgeois de inzet van Dirk Verbeke, de drijvende kracht achter de tentoonstelling. De voormalige stadssecretaris van Tielt richt zich tot de Vlaamse familieleden van de Poolse militairen die in 1944 zowat dertig Vlaamse gemeenten hebben bevrijd. In 2019, 75 jaar na de bevrijding, verhuist de tentoonstelling naar Vlaanderen.

Op 5 juni had de Minister-president een vergadering met Jadwiga Emilewicz, Poolse minister van ondernemen en technologie. Hij schoof er de Vlaamse standpunten in verband met de brexit naar voor. Bourgeois sloot zijn tweedaagse zending af met een bezoek aan FRONTEX, het Europese Agentschap dat de samenwerking aan de buitengrenzen van de Europese Unie organiseert.

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Polen en de Baltische Staten