Subsidie voor pilootproject rond de versnelde opsporing van Tuberculose in Mozambique, 2011

Tijdsduur: 2011-2012

Budget: 590.695 euro

Via dit pilootproject wil APOPO tuberculose in Mozambique sneller detecteren en op die manier de verspreiding van de ziekte inperken.

Duur en budget

Voor dit pilootproject werd op de begroting 2011 een budget van 590.695 euro uitgetrokken. De testfase zal anderhalf jaar duren en indien de evaluatie positief is, voorziet APOPO een tweede fase waarin een schaalvergroting van de actie voorzien wordt.

Probleemstelling

Mozambique kent in vergelijking met andere landen in Sub-Sahara-Afrika en de rest van de wereld een hoog aantal TBC besmettingen. Co-infectie met HIV is net zoals in andere Afrikaanse landen een belangrijke factor. In Mozambique zijn meer dan 60% van de geteste TBC patiënten ook besmet met het HIV virus.

Ondanks alle inspanningen op het vlak van tuberculosecontrole in Mozambique, blijft het verhogen van de opsporingsgraad één van de grootste uitdagingen om deze snel verspreidende ziekte tegen te gaan. Eén van de voornaamste redenen is de afwezigheid van een eenvoudige, snelle en accurate diagnostische methode.

Uitwerking

Verschillende regio’s in Mozambique beschikken over onvoldoende basisgezondheidszorg, laat staan over gespecialiseerde apparatuur voor het opsporen van tuberculose. Daarom ging de organisatie APOPO op zoek naar een mogelijkheid om met een minimum aan apparatuur een zo accuraat mogelijk detectiesysteem uit te werken.

Na enkele jaren testen is APOPO erin geslaagd om reuzehamsterratten te trainen in het opsporen van TBC. Dit initiatief is gebaseerd op het succesvolle precedent waarbij APOPO deze ratten traint en inzet voor de detectie van landmijnen. Sinds 2002 kent de Vlaamse Regering subsidies toe aan APOPO voor het mijndetectieprogramma in Mozambique.

De methode kan op een snelle en eenvoudige manier ingezet worden voor het opsporen van tuberculose in grote aantallen menselijke speekselstalen. In Tanzania heeft APOPO bewezen de detectiegraad van de lokale TBC klinieken waar het mee samenwerkt te verhogen met 44%. Nu zal deze technologie worden ingezet in Mozambique, met als bedoeling om op korte termijn de detectiegraad gevoelig te verhogen. Hierdoor zal de snelle verspreiding van tuberculose in dit gedeelte van de wereld afgeremd worden.

APOPO zal tijdens de eerste fase van het project (januari 2012 – mei 2013) een operationele TBC detectiecapaciteit vestigen, waarbij de projectverantwoordelijken en de trainers de nodige opleidingen krijgen en de benodigde infrastructuur geïnstalleerd wordt.

Als het pilootproject positief geëvalueerd wordt, voorziet APOPO een tweede fase waarin een schaalvergroting van de actie voorzien wordt. Daarnaast zal dan gewerkt worden aan het bestendigen van de rattendetectiecapaciteit en het uitvoeren van klinische en epidemiologische studies met als doelstelling de kwaliteit van het werk te optimaliseren.

Partner

APOPO