Subsidie voor ICRH in Mozambique (2010)

Project: het verbeteren van de toegang tot kwaliteitsvolle diensten voor seksuele en reproductieve gezondheid en het verbeteren van de rechten van vrouwelijke sekswerkers en hun klanten

Begunstigde: Het "International Centre for Reproductive Health" (ICRH)

Tijdsduur: 2010-2013

Budget: 553.046 euro

In het district Moatize in de provincie Tete staat een ziekenhuis waar medewerkers 's avonds informatie en voorlichting aanbieden over seksuele gezondheid. Ze doen dit voor twee specifieke doelgroepen die buitengewoon kwetsbaar zijn voor HIV/AIDS en SOA's, namelijk vrouwelijke sekswerkers en vrachtwagenchauffeurs. Daarnaast bieden de medewerkers van de kliniek ook andere diensten aan zoals de behandeling van SOA’s, het testen op HIV en syfilis en contraceptie. Het "International Centre for Reproductive Health" (ICRH) staat in voor het beheer van deze kliniek.

De bedoeling van dit project is het verbeteren van de toegang tot kwaliteitsvolle diensten voor seksuele en reproductieve gezondheid en het verbeteren van de rechten van vrouwelijke sekswerkers en hun klanten.

De doelgroep zijn de meer dan 4.500 vrouwelijke sekswerkers in de streek van Tete  en hun klanten, voornamelijk langeafstandchauffeurs. Sekswerkers lopen een hoog risico op besmetting met HIV/AIDS, syfilis en gonorroe, maar zijn ook vaak het slachtoffer van seksueel geweld, ongewenste zwangerschappen, schadelijke vaginale praktijken en baarmoederhalskanker.

Sekswerkers zijn moeilijk bereikbaar en hebben een uiterst beperkte toegang tot sociale, juridische en gezondheidsdiensten. Deze vrouwen worden erg gediscrimineerd en gestigmatiseerd door hun activiteiten als sekswerker.

In 2001 werd er in de provincie Tete een ziekenhuis gebouwd dat speciale zorg kan bieden aan twee groepen met een hoog risico op SOA’s en HIV/AIDS, met name vrachtwagenchauffeurs en sekswerkers. De kliniek werd strategisch gevestigd op een toegankelijke plaats. Het is een belangrijke halte in de buurt van Moatize, waar chauffeurs zich parkeren om te rusten. De werking werd gestart dankzij financiering door de Duitse ontwikkelingssamenwerking (GTZ). Sinds 2004 wordt de werking verdergezet met financiering door de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking.

Het verder uitbouwen van de nachtkliniek zal door het "International Centre for Reproductive Health" in Mozambique gebeuren. Het Mozambikaanse ministerie van volksgezondheid (MISAU) zorgt voor het personeel dat aanwezig is in de kliniek.