Subsidie voor het terugdringen van chronische ondervoeding in Mozambique, 2014

Begunstigde: Koninklijke Deense Ambassade in Maputo (RNE)

Tijdsduur: 2014-2015

Budget: 1.000.000€

Chronische ondervoeding blijft een groot probleem in Mozambique. Wel 40% van de kinderen jonger dan 5 jaar zijn hier het slachtoffer van. Deze situatie legt een zware hypotheek op de latere ontwikkeling en kansen van deze kinderen.
In 2010 ontwikkelde de overheid een multisectorieel actieplan om in 10 jaar tijd de chronische ondervoeding in Mozambique terug te dringen (MAPRCM).

Via een vierjarig opleidings- en trainingsprogramma aan de "Universidade de Lúrio" (UniLúrio) voor studenten nutritionisten wil men de kwaliteit en de capaciteit in de gezondheidssector en meer specifiek in de voedings(gezondheids)sector bevorderen. De UniLúrio is een openbare instelling die valt onder de bevoegdheid van het Mozambikaanse ministerie van Onderwijs.
Dit programma past binnen het actieplan MAPRCM dat het wegwerken van een tekort van 274 nutristen vooropstelt.

Vlaanderen sloot een overeenkomst voor gedelegeerde samenwerking af met de Deense ontwikkelingssamenwerking. De Deense ontwikkelingssamenwerking zal optreden als "lead-donor” en instaan voor de opvolging van het project en de communicatie met de UniLúrio.