Subsidie voor het programma ‘Innovations for Maternal, Newborn Health: Improving Outcomes along the MNCH continuum’ Mozambique (2016)

Project: een reductie van de moeder- en kindersterftecijfers in Mozambique door het ontwikkelen en/of aanpassen en testen van nieuwe technologieën

Begunstigde: Clinton Health Access Initiative (CHAI)

Tijdsduur: 2016-2018

Budget: 780.000 euro

Het project IMNH-MNCH moet resulteren in een reductie van de moeder- en kindersterftecijfers (=pasgeborenen en kinderen tot 5j) in Mozambique door het ontwikkelen en/of aanpassen en testen van nieuwe technologieën in nauwe samenwerking met de overheid en de producenten. De technologie wordt eerst uitgetest in het labo van de overheidsinstelling Instituto Nacional de Saúde – Moçambique (INS), waarna ze in een reële setting op het terrein uitgetest wordt.

Het totale budget van het programma bedraagt 6.7 miljoen euro, waaraan Vlaanderen 780.000 euro zal bijdragen.

Clinton Health Access Initiative (CHAI) werkt al sinds 2002 in Mozambique, ondersteunt de overheid en werkt er actief samen met donoren. Vlaanderen subsidieerde in 2011 al voor 1.037.796 euro het project ‘Innovaties in moeder- en kindzorg’ (IMC), dat succesvol werd afgesloten in 2015.

Met IMC ondersteunde CHAI de Mozambikaanse overheid om te werken met het CD4 testtoestel en DNA PCR/Viral toestel, twee toestellen voor snellere hiv-diagnose te stellen.