Subsidie voor het behoud van immunisatiegraad door een duurzaam vaccinatiebeleid in Malawi, 2012

Tijdsduur: 2012-2014

Budget: 1.999.934 euro

Met dit programma wil de Vlaamse overheid bijdragen tot de ondersteuning van het nationale gezondheidsbeleid van Malawi en het terugdringen van kindersterfte (MDG 4).

Duur en budget

De Vlaamse Regering verleent een subsidie van 1.999.934 euro aan dit duurzaam vaccinatiebeleid. Het programma startte in 2012 en loopt af eind 2014.

Probleemstelling

De gezondheidszorg in Malawi staat onder druk, vooral door onderbezetting van medisch personeel en het gebrek aan diagnostische en therapeutische capaciteit. Ook vaccinaties zijn elementair in de strijd tegen kindersterfte, vooral voor kinderen onder de 5 jaar. De doelstelling van Malawi is om het kindersterftecijfer met 2/3 te doen afnemen, mede door een voldoende aanbod aan vaccins. Malawi is er reeds in geslaagd om de kindersterfte in belangrijke mate te doen dalen, dankzij een gevoelige toename van de immunisatiegraad (86% in 2007). Het is belangrijk om niet in te boeten op deze vooruitgang, vandaar de investering in dit programma.

Uitwerking

Via UNICEF Malawi worden de aankopen voor het vaccinatieprogramma van het “Health Sector Strategic Plan” gefinancierd. Dankzij de medewerking van het Malawische ministerie voor gezondheid, kan het nationale vaccinatieprogramma “Expanded Programme on Immunization” op schema worden gehouden. Op vraag van het ministerie wordt er gewerkt met UNICEF omdat deze organisatie via een parallel aankoopkanaal sneller de nodige vaccins en materialen kan voorzien.

Partner

UNICEF