Subsidie voor de verbetering van de aanvoerketen en logistieke diensten in de agro-industrie in zuidelijk Afrika, 2008

Tijdsduur: 2008-2012

Budget: 1.000.000

De Vlaamse overheid ondersteunt het “Supply Chain and Logistics Development Programme" van het "International Trade Centre" (ITC). Dit programma wil in zuidelijk Afrika de aanvoerketen en logistieke diensten in acht landen, waaronder Zuid-Afrika, Mozambique en Malawi, verbeteren.

Duur en budget

Het programma startte in 2008 en duurde tot en met 2012. Er werd 1 miljoen euro voorzien.

Probleemstelling

Veel zuidelijk Afrikaanse landen kampen met een belangrijke handicap. Hun aanvoerketen en logistieke diensten zijn onbetrouwbaar. Landbouwproducenten slagen er hierdoor niet in om te voldoen aan essentiële product- of marktvereisten die nodig zijn voor een eventuele export. Dit ITC-programma brengt de Europese kennis hierover tot bij de agro-industrie van deze landen.

Uitwerking

Het programma leert de Afrikaanse partners hoe ze een betrouwbare en duurzame aanvoerketen kunnen opzetten. Dankzij doelgerichte technische bijstand krijgen ze kansen in enkele opkomende activiteiten van de landbouwindustrie, zoals de horticultuur of de export van verwerkte levensmiddelen. Ook verbetert het ITC-programma hun concurrentievermogen tegenover leidende exportlanden zoals Brazilië, China, Israël en Mexico, en dit zowel op de thuismarkt als wereldwijd.

In Malawi werd een aanpak ontworpen die ervoor zorgt dat kleine producenten rond de hoofdstad Lilongwe in contact kwamen met een supermarktketen. Zo hadden ze een nieuwe lokale afzetmarkt voor hun producten.

In Zuid-Afrika ontwikkelde men een model waarmee producenten in de streek van de Westkaap en Limpopo met elkaar in contact konden komen. Hierdoor konden ze een samenwerking aangaan en technische ondersteuning uitwisselen.

Partner

International Trade Centre (ITC)