Subsidie aan Royal Academy of London voor de Léon Spilliaert tentoonstelling, 2018

Project: Tentoonstelling rond het werk van Léon Spilliaert

Begunstigde: Royal Academy of Arts

Budget: 100.000 euro

Periode: 2020

Van 23 februari tot en met 25 mei 2020 toont de Royal Academy in Londen het werk van de Vlaamse symbolistische schilder Léon Spilliaert (Oostende, 1881 - Brussel, 1946). Hij is vooral bekend om een reeks raadselachtige zelfportretten en om zijn sfeervolle nachtelijke scènes van Oostende. Zijn krachtige beelden van eenzaamheid doen denken aan de kunst van Europese modernisten als Edvard Munch en Vilhelm Hammershøi. Hij was sterk beïnvloed door de verhalen van Edgar Allan Poe en het gedachtegoed van Friedrich Nietzsche.

Het is de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Spilliaert in het Verenigd Koninkrijk. Meer dan tachtig werken uit openbare en privécollecties in België, Frankrijk en de Verenigde Staten, zijn samengebracht in één tentoonstelling, De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel, MuZee en het Spilliaerthuis in Oostende. Van 15 juni tot 13 september 2020 zal de tentoonstelling te zien zijn in Musée d’Orsay in Parijs.

De tentoonstelling over Spilliaert is het resultaat van nauwe samenwerking met de Royal Acadey of Arts in Londen na de eerdere Ensor tentoonstelling in de Royal Academy in 2016, de expo ‘Intrigue: James Ensor by Luc Tuymans’.  The Royal Academy bezit zelf geen grote collectie maar organiseert toonaangevende tentoonstellingen met zowel werk van grote hedendaagse kunstenaars als oude meesters.

Met de subsidie aan Royal Academy of Arts wordt ingezet op een verhoogde zichtbaarheid van de Vlaamse cultuur in het Vlaams buitenlands beleid.