Subsidie aan de Universiteit van Antwerpen voor het onderzoeksproject "Slovak Soil in Flemish Art", 2018

Project: onderzoeksproject "Slovak Soil in Flemish Art" over het gebruik van kopersulfaat (ontging in Slowakije) in de werken van enkele Vlaamse Meesters

Begunstigde: de Universiteit van Antwerpen

Budget: 25.350 euro

Periode: 2018

Slovak Soil in Flemish Art is een onderzoeksproject waarbinnen UAntwerpen samenwerkt met haar Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), Museum Mayer van de Bergh, het Koninkrijk Instituut voor het kunstpatrimonium (KIK-KRPA) en de Slowaakse partners Slovak National Gallery (SNG) en Slovak Academy of Sciences (SAS). 

Het voorgesteld project hoopt door middel van multidisciplinair onderzoek de verschillende vragen die deze ontdekkingen oproepen, te beantwoorden. Door chemische analyses zullen de sulfaten in een aantal schilderijen worden onderzocht en wordt er bekeken op wat voor een manier koper in de 16de eeuw werd toegepast op pigment. Daarnaast is er aandacht voor de (kunst)historische context van bovengenoemd proces. De onderzoeksgroep hoopt op die manier een nieuwe kijk te geven op het baanbrekend karakter van de Antwerpse School en de positie van Vlaanderen in de internationale handel.