Subsidie aan BTC voor project 'Versterken Health System Management van Directie Gezondheidszorg provincie Tete in Mozambique (2017)

Project: Versterken van het Health System Management van de Directie Gezondheidszorg van de provincie Tete in Mozambique dmv internationale technische assistentie 

Begunstigde: BTC (Belgische Ontwikkelingsagentschap)

Budget: 616.130 euro

Periode: 2017 – 2019

Door de aangekondigde terugtrekking van de Deense ontwikkelingssamenwerking uit de provincie Tete, komt de implementatie van het strategisch plan voor de gezondheidssector in Tete in gevaar door een gebrek aan expertise.

Door de Vlaamse subsidie aan het BTC kan -voor een periode van 2 jaar- de provinciale Directie Gezondheidszorg beroep doen op de expertise en technische ondersteuning van het BTC. BTC is reeds werkzaam in Mozambique, heeft veel ervaring met werken met verschillende donoren, en kan een beroep doen op een internationaal netwerk van experten in verschillende disciplines.   

Vlaanderen heeft met de landenstrategienota Mozambique (2016 – 2020) gekozen voor het structureel versterken van het gezondheidssysteem (Health System Strengthening) en een regionale focus op Tete. De provincie Tete kent een  zeer specifieke situatie die maakt dat de problematieken in de gezondheidssector er complexer en verschillend zijn van andere provincies. Het is ook een zeer arme provincie met hoge cijfers op het vlak van moeder- en kindsterfte, tienerzwangerschappen, ziektes als HIV, tuberculose en malaria, en met een grote ongelijkheid.

Naast Vlaanderen zijn er weinig of geen internationale donoren die in Tete werken.