Subsidie aan APOPO voor het project rond de versnelde opsporing van tbc (2014)

Tijdsduur: 2014-2017

Budget: 991.100€

Voor de testfase van dit pilootproject werd op de begroting 2011 al een budget van 590.695 euro uitgetrokken. Dit betreft dan ook de tweede fase.

Mozambique kent in vergelijking met andere landen in Sub-Sahara-Afrika en de rest van de wereld een hoog aantal TBC besmettingen. Co-infectie met HIV is net zoals in andere Afrikaanse landen een belangrijke factor. In Mozambique zijn meer dan 60% van de geteste TBC patiënten ook besmet met het HIV virus.

Ondanks alle inspanningen op het vlak van tuberculosecontrole in Mozambique, blijft het verhogen van de opsporingsgraad één van de grootste uitdagingen om deze snel verspreidende ziekte tegen te gaan. Eén van de voornaamste redenen is de afwezigheid van een eenvoudige, snelle en accurate diagnostische methode.
Verschillende regio’s in Mozambique beschikken over onvoldoende basisgezondheidszorg, laat staan over gespecialiseerde apparatuur voor het opsporen van tuberculose. Daarom ging de organisatie APOPO op zoek naar een mogelijkheid om met een minimum aan apparatuur een zo accuraat mogelijk detectiesysteem uit te werken.

Na enkele jaren testen is APOPO erin geslaagd om reuzehamsterratten te trainen in het opsporen van TBC. Dit initiatief is gebaseerd op het succesvolle precedent waarbij APOPO deze ratten traint en inzet voor de detectie van landmijnen. Sinds 2002 kent de Vlaamse Regering subsidies toe aan APOPO voor het mijndetectieprogramma in Mozambique.

De methode kan op een snelle en eenvoudige manier ingezet worden voor het opsporen van tuberculose in grote aantallen menselijke speekselstalen. In Tanzania heeft APOPO bewezen de detectiegraad van de lokale TBC klinieken waar het mee samenwerkt te verhogen met 44%. Nu zal deze technologie worden ingezet in Mozambique, met als bedoeling om op korte termijn de detectiegraad gevoelig te verhogen. Hierdoor zal de snelle verspreiding van tuberculose in dit gedeelte van de wereld afgeremd worden.

Met dit project beoogt APOPO een schaalvergroting, met als belangrijkste componenten:
1. Uitbreiden van de dekking door de unit in Maputo tot 98% van de stalen afgenomen in Maputo (stad)
2. Toename realiseren van het aantal gediagnosticeerde (en eerder gemiste) patiënten en hen verwijzen naar de behandelingscentra
3. Uitwerken en implementeren van verfijnde standaardprocedures:

  • Om die tijd te reduceren die nodig is voor het verkrijgen van het onderzoeksresultaat
  • Om die het gebruik van bronnen moeten optimaliseren
  • Om die de kosten per onderzocht staal moeten verkleinen