Samenwerkingsovereenkomst met UNICEF 2012 - 2015

Tijdsduur: 2012-2015

Budget: 3.000.000

Voor de periode 2012-2015, sloot de Vlaamse overheid een structurele samenwerkingsovereenkomst af met het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF).

Duur en budget

De Vlaamse overheid neemt zich voor om tijdens de periode 2012-2015 in totaal 3 miljoen euro vrij te maken voor UNICEF.

Probleemstelling

Jaarlijks sterven er kinderen in ontwikkelingslanden aan ziekten die voorkomen hadden kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld over longontstekingen, diarree of malaria. Vaak zijn deze ziektes een direct gevolg van de levensomstandigheden waarin deze kinderen moeten overleven. Dankzij technologie en wetenschap is het echter mogelijk om via relatief lage investeringen een grote impact op de inperking van deze ziektes te genereren. Zo kan een mix van vaccinaties, gevarieerde voeding, malaria-werende slaapnetten en betere hygiënepraktijken ervoor zorgen dat de kindsterfte spectaculair daalt.

Uitwerking

UNICEF focust zich op vijf prioriteiten:

  1. overleving en ontwikkeling van het kind
  2. kleuter- en basisonderwijs en gendergelijkheid
  3. bescherming van het kind tegen geweld
  4. HIV/AIDS en kinderen
  5. pleidooiwerk en partnerschappen voor kinderrechten

Deze thematische bundeling kadert binnen de uitvoering van het “Mid-Term Strategic Plan” (MTSP) van de organisatie. Binnen de samenwerkingsovereenkomst met de Vlaamse overheid werd er in onderling overleg geopteerd om elk thema te linken aan een partnerland van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking. Voor het thema “overleving en ontwikkeling van kinderen” viel de keuze bijvoorbeeld op Zuid-Afrika, terwijl voor het thema “HIV/AIDS en kinderen” de voorkeur uitging naar Malawi.

Partner

UNICEF