Economische missie naar VS

  • 12 juni 2022

Minister-president Jan Jambon nam - samen met de Diplomatieke Vertegenwoordiger van Vlaanderen in de VS, Yves Wantens, de Flanders Investment & Trade Vertegenwoordigers in de VS en een uitgebreide delegatie vertegenwoordigers van Belgische federaties, bedrijven en onderwijsinstellingen - deel aan de economische missie naar Atlanta, New York en Boston. De missie vond plaats van 4 tot 12 juni en werd geleid door HKH prinses Astrid.

De handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten zijn voor Vlaanderen van groot belang. De VS is na het Verenigd Koninkrijk onze grootste handelspartner buiten de Europese Unie. In 2021 was de VS de vijfde grootste exportbestemming van Vlaanderen en de zesde grootste bron van invoer.

Een van de hoogtepunten van de economische missie was de ondertekening van een concessieovereenkomst van 30 jaar voor een de Groenewaterstof-fabriek met het New Yorkse PlugPower.  PlugPower bouwt de fabriek op de site van NextGen District in Antwerpen. Die site maakt deel uit van de haven van Antwerpen-Brugge en wordt een hotspot voor de circulaire economie die ons helpt om klimaatneutraal te worden. De nieuwe fabriek wordt een van de grootste  van Europa. Met 12.500 ton groene waterstof per jaar zal het de vele chemiebedrijven in de haven kunnen bevoorraden alsook schepen en vrachtwagens van groene brandstof voorzien.

De Vlaamse delegatie maakte van het bezoek aan New York gebruik om aan het Flanders Fields Memorial  in het DeWitt Clinton Park de gesneuvelden van Wereldoorlog I te herdenken.  De herdenking werd gehouden in aanwezigheid van William Castro (Manhattan Borough Commissioner), Nick Angione (voorzitter van de United War Veterans Council) en James Hendon (commissaris van het NYC Department of Veterans' Services). 

De laatste Vlaamse activiteit van het New Yorkse luik van de missie was de receptie in The Morgan Library & Museum ter ere van drie personen die een grote rol spelen in het beschermen en promoten van Vlaamse kunst en erfgoed in de Verenigde Staten. Minister-president Jambon huldigde Colin Bailey, directeur van de Morgan Library, Maryan Ainsworth, voormalig curator van The Metropolitan Museum of Art, en Jay Wegman, directeur van NYU Skirball. 

Na New York volgde nog een bezoek aan Boston en Atlanta. 

Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen in de VS

Flanders Investment & Trade