Werkbezoek minister-president Jambon aan Catalonië

  • 16 november 2021

Op 16 november bracht minister-president Jambon een werkbezoek aan Barcelona. Directe aanleiding hiervoor was de deelname aan het “Smart City Expo World Congress”, dat voor de tiende keer doorging in de Catalaanse hoofdstad.

Minister-president Jambon was één van de sprekers op de openingszitting van dit driedaags internationaal event. “Data kunnen het nieuwe goud zijn als we ze ontgrendelen en als data ons in staat stellen om betere beslissingen te maken en nieuwe services te ontwikkelen”, aldus de minister-president. Na hem verzekerde Jordi Puigneró, vicepresident van de Catalaanse regering, dat “burgers gelukkiger gemaakt kunnen worden met slimmere steden”. Zowel van Vlaamse als Catalaanse zijde was er grote interesse voor deze conferentie.

Aansluitend bracht de minister-president een werkbezoek aan het Catalaanse EURECAT, de instelling die alle Catalaanse onderzoeksinstellingen verenigt. Nadien was er een breed overleg met vicepresident Puigneró en zijn beleidsteam waarbij thema’s als digitaal burgerschap, cyber-veiligheid, de burger terug controle geven over zijn/haar data, blockchain, datanutsbedrijven en digitale economie aan bod kwamen. Deze thema’s zullen ongetwijfeld ook opgenomen worden in het nieuwe werkprogramma 2022 – 2024 dat Vlaanderen en Catalonië zullen uitwerken.

De minister-president had ook een ontmoeting met de veroordeelde Catalaanse politici en vertegenwoordigers van het middenveld. Zij appreciëren de steun die ze vanuit Vlaanderen ontvangen. Niet alleen van het Vlaams Parlement, dat in een resolutie unaniem de buitenproportionele straffen veroordeelde, maar ook van honderden Vlaamse briefschrijvers. Ze drukten ook hun bezorgdheid uit over de meer dan drieduizend personen die nog een veroordeling van het Spaanse gerecht boven het hoofd hangt. Minister-president Jambon stelde dat hij het onaanvaardbaar vindt, in het Europa van de 21ste eeuw, dat mensen omwille van vreedzame acties worden opgesloten.

Nog op het programma stond een vergadering met potentiële Catalaanse investeerders.

© BELGA Photo Nicolas Maeterlinck