Wereldpremière Rosas in Volksbühne Berlijn

  • 13 september 2018

Minister-president Bourgeois woonde op 12 september de wereldpremière van “Six Brandenburg Concertos” door Rosas in de Volksbühne in Berlijn bij. Dit unieke project van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker ontving Vlaamse steun. 

De Brandenburgse Concerten van Johann Sebastian Bach bestaan uit zes concerti grossi, waarbij Bach de instrumenten uit het barokorkest in verschillende, vaak gedurfde constellaties gebruikt. Hiertegenover zet De Keersmaeker zestien dansers uit verschillende Rosasgeneraties. De concerti worden live uitgevoerd door het  Gentse barokensemble B’Rock onder leiding van violiste Amandine Beyer. Deze productie is de grootste die Rosas ooit gerealiseerd heeft en zal op zowat alle grote Europese podia te zien zijn. Voor deze tournee kreeg Rosas een extra subsidie van 70.000 euro van het Departement Buitenlandse Zaken.

Na de voorstelling feliciteerde de minister-president Anne Teresa De Keersmaeker : “Een schitterende wereldpremière hier in de Volksbühne in Berlijn. Rosas was wervelend, speels, krachtig, ingetogen, één met de Brandenburger Concerten.”

Minister-president Bourgeois maakte van zijn bezoek aan Berlijn gebruik om enkele collega’s te ontmoeten. Hij sprak met Staatsminister voor Europese Zaken in het Auwsärtiges Amt, Michael Roth, over de Brexit en het meerjarig financieel kader. En hij had een onderhoud met Dr. Reiner Haseloff, Minister-president van Saksen-Anhalt over de economische uitdagingen van beide regio’s naar aanleiding van het toekomstige handelsbeleid van de VS. Ook de historische banden met Vlaanderen kwamen aan bod. De Fläming, een streek in Saksen-Anhalt en Brandenburg, was in 12de eeuw vestigingsplaats voor menig Vlaamse familie. Hun aanwezigheid is tot vandaag in een aantal plaatsnamen verankerd (o.m. Brück en Lichterfelde). De eveneens door de Vlaamse overheid ondersteunde vereniging Fläming-Flandern vierde vorig jaar haar 15de verjaardag.

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Duitsland

Rosas - B'Rock