Vlaanderen aanwezig tijdens Politieke Dialoog EU-Malawi

  • 11 januari 2019

Op 10 januari vond in Lilongwe het politieke dialoog tussen de Regering van Malawi en de Europese Unie plaats. Nikolas Bosscher, plaatsvervangend Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering, vergezelde de EU-delegatie namens België.

Onderwerpen die op de agenda stonden, waren onder meer: de verkiezingen van 2019, de juridische omgeving voor organisaties van het maatschappelijk middenveld, landbouw en voedselzekerheid. Vlaanderen nam tijdens de dialoog het agendapunt ‘Landbouw en Voedselzekerheid’ op zich. De interventies richtte zich op de lopende humanitaire voedselbedelingen en de wens om samen de onderliggende oorzaken voor de jaarlijkse voedselonzekerheid concreet aan te pakken, het verbeteren van het investeringsklimaat in de sector en de inzet van gezamenlijke middelen van de overheid en donorgemeenschap aan de landbouwsector. Vlaanderen zet al jaren in op de duurzame ondersteuning van deze drie onderwerpen. De EU - Malawi dialoog liet toe om opnieuw enkele cruciale punten onder de aandacht van het politieke leiderschap te brengen.

De Dialoog werd gehouden in het kader van Artikel 8 van de Partnerschapsovereenkomst van Cotonou tussen de EU en de Staten van Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, en maakt deel uit van de regelmatige politieke dialoog tussen Malawi en de EU over nationale, regionale en mondiale vraagstukken van wederzijds belang.

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Zuidelijk Afrika