Vlaamse meesters: unieke Bruegel tentoonstelling in Wenen

  • 1 oktober 2018

Op 1 oktober woonde Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans de feestelijke opening van de langverwachte Bruegel-tentoonstelling in het Kunsthistorisch Museum in Wenen bij. Naast de nauwe samenwerking met het Kunsthistorisch Museum, steunde de Vlaamse overheid deze tentoonstelling ook financieel.

In 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel (1525/1530 - 1569) overleed. De aanleiding voor de grootste monografische tentoonstelling wereldwijd van deze belangrijke schilder uit de 16de eeuwse Lage Landen, vond het Kunsthistorisch Museum in Wenen.

Amper veertig schilderijen van de hand van de meester bleven bewaard. Het Kunsthistorisch Museum bezit met twaalf panelen de grootste verzameling. De buitengewone kwaliteit en originaliteit van Bruegels werk werd al in de 16de eeuw opgemerkt. Habsburgse kunstverzamelaars probeerden al vroeg de als prestigieus geldende werken van Bruegel te verkrijgen.

De verzameling van het Kunsthistorisch Museum wordt met bruiklenen van talrijke internationale musea en privé-verzamelingen aangevuld. Zo ook werken van het Koninklijk Museum Voor Schone Kunsten Antwerpen en Brussel. Het pas gerestaureerde schilderij “Dulle Griet” (Museum Mayer Van Den Bergh Antwerpen) is een van de blikvangers van de tentoonstelling. Aan het wetenschappelijk onderzoek over het artistieke ontwikkelingsproces van Bruegel werkten KU Leuven en Ugent mee. Het resultaat is een sensationeel overzicht van Bruegels volledige oeuvre.

De tentoonstelling in Wenen geldt als officieuze aftrap voor het Bruegel-herdenkingsjaar 2019 met tal van activiteiten in Vlaanderen en in het buitenland. Het herdenkingsjaar maakt deel uit van het Vlaamse Meesters project van Toerisme Vlaanderen.

Bruegel. 2 Oktober 2018 – 13 januari 2019 KHM Wenen

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Wenen

Flemish Masters