Vlaams dansseizoen in Zuid-Afrika van start

  • 16 maart 2019

Op 16 maart ging het Vlaamse dansseizoen in Zuid-Afrika van start met de uitvoering van “Rule of Three” door GRIP. Drie Vlaamse dansgezelschappen zullen de komende maanden optreden in Johannesburg, Oudtshoorn en Kaapstad. De Vlaamse overheid ondersteunt dit dansseizoen met een subsidie van 198.000 euro. Algemeen Afgevaardigde Geraldine Reymenants woonde de première bij.

Het Vlaams gezelschap GRIP gaf met de voorstelling “Rule of Three” van choreograaf Jan Martens in The Market Theatre in Johannesburg de aftrap van het Vlaams dansseizoen. Samen met les ballets C de la B en Siamese Cie zullen ze van maart tot juni op verschillende podia in Zuid-Afrika te zien zijn met choreografieën van Alain Platel (Requiem pour L.) en Koen Augustijnen (B).

Dit Vlaams dansseizoen kreeg 189.000 euro subsidie van de Vlaamse overheid en plaatselijke steun van de Algemene Afvaardiging in Pretoria. De culturele uitwisseling tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika heeft zich lang gefocust op taal en kunstdisciplines zoals literatuur en muziek. Een logisch gevolg van de link tussen het Nederlands en het Afrikaans. Het Afrikaans is echter slechts één van de elf officiële talen in Zuid-Afrika. Door het toevoegen van dans aan de uitwisseling hoopt Vlaanderen een ruimer publiek aan te spreken. Dans, -de taal van het lichaam, van het ritme -  is immers universeel.

Tegelijk is er een duidelijke interesse in Zuid-Afrika voor de Vlaamse hedendaagse dans. De dansgezelschappen en de choreografen met basis in Vlaanderen en Brussel behoren tot de beste van de wereld. Van alle continenten komen dansers en choreografen naar Brussel voor stages en opleidingen. Zo ook een aantal van Zuid-Afrika’s bekendste choreografen. Deze internationale invloeden leiden tot een unieke, eclectische stijl die steeds evolueert en waar het publiek in Zuid-Afrika naar uitkijkt.

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in zuidelijk Afrika