Uitgebreid bezoek aan Malawi voor bilaterale consultatie

  • 20 september 2019

Op 18 september vond de zesde bilaterale consultatie tussen Vlaanderen en Malawi plaats in Lilongwe. Deze consultatie behandelde vooral de uitvoering van de derde landenstrategienota. Voor secretaris-generaal Julie Bynens was dit het eerste bezoek aan partnerland Malawi. Een uitgebreid programma met meerdere ontmoetingen en terreinbezoeken, werd voor haar samengesteld door Afgevaardigde Reymenants (Zuidelijk Afrika) en adjunct-afgevaardigde Bosscher (Malawi).

De bilaterale consultatie werd voorgezeten door de Secretary to the Treasury van het Ministry of Finance, Economic Planning and Development, Mr. Cliff Chiunda, samen met Secretaris-generaal Bynens. Enkele belangrijke topics binnen de uitvoering van de Landenstrategienota werden besproken. Zoals het engagement van de Malawische overheid om hun budget in te zetten volgens de eigen prioriteiten van het landbouwinvesteringsplan. Langs Vlaamse zijde zijn garanties over dit financieel engagement belangrijk, zeker voor de landbouwvoorlichtingsinitiatieven. Ook de financiering van het landbouwplan van de districten Kasungu en Mzimba werd behandeld.

De bilaterale consultatie werd voorafgegaan door een technische meeting, op 17 september. Hierop waren vertegenwoordigers van het Ministerie van Landbouw, het Ministerie van Industrie en Handel en het Ministerie van Justitie en Land aanwezig. Een aantal projectpartners van Vlaanderen werden ook uitgenodigd om hun expertise te delen.

Verder op het programma van de Vlaamse delegatie stonden een aantal ontmoetingen met vertegenwoordigers van internationale organisaties waarmee Vlaanderen in Malawi nauw samenwerkt; de Wereldbank, FAO en WFP. En enkele bezoeken aan ondersteunde projecten zoals Farm Radio Trust en FAO Farmer Field Schools . 

De Vlaamse delegatie onder leiding van secretaris-generaal Bynens bestond uit Algemeen Afgevaardigde voor Zuidelijk Afrika Geraldine Reymenants, Adjunct-Afgevaardigde voor Malawi Nikolas Bosscher, en beleidsmedewerker Eva Maes.

Derde Landenstrategienota Malawi - Vlaanderen 

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Zuidelijk Afrika

Meer foto's