Inzetten op innovatie voor meer transparantie in toeleveringsketens

  • 26 november 2018

Op 26 november organiseerde de Vlaamse overheid samen met de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) de conferentie ‘Transparantie in de toeleveringsketen via innovatieve technologieën’.

Consumenten en investeerders vinden het belangrijk dat bedrijven zorg dragen voor het milieu en mensenrechten respecteren, maar internationale toeleveringsketens zijn vaak complex. Hoe kom je als bedrijf te weten of je leveranciers correct zijn en alle grondstoffen op een verantwoordelijke manier zijn verworven? Er is nood aan meer transparantie. Verschillende sprekers uit het bedrijfsleven, de academische wereld en het middenveld bogen zich over de vraag hoe innovatieve technologieën zoals blockchain, artificiële intelligentie,… kunnen bijdragen tot het verhogen van de transparantie van internationale toeleveringsketens.

“Inzetten op innovatieve technologieën om transparantie in de internationale toeleveringsketen te bevorderen is een win-win situatie voor zowel ondernemer als consument. Bedrijven zetten in op een goede reputatie en tegelijkertijd geven we macht aan de bewuste consument,” aldus Minister-president Geert Bourgeois tijdens zijn openingsspeech.

Keynote spreker was Louis Roy, oprichter van het Canadees bedrijf Optel dat wereldleider is in het creëren van systemen voor inspectie en traceerbaarheid. Louis Roy: “What we are doing is a game changer for companies. Intelligent supply chains lead to economic growth, as well as sustainability.”

Er zit heel wat potentieel in deze nieuwe technologieën om ketens transparanter te maken voor de consument. SERV-voorzitter Hans Maertens: “Transparantie in de toeleveringsketens van bedrijven wordt steeds belangrijker. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om van deze transparantie efficiënt werk te maken. Ook in Vlaanderen maken verschillende bedrijven hier al gebruik van."

Andere mooie voorbeelden die tijdens de conferentie aan bod kwamen, zijn Alsico, specialist in werkkleding, Umicore, een globale materiaaltechnologiegroep en chocoladefabrikant Barry Callebaut. Zo kan Alsico, een bedrijf uit Ronse dat gespecialiseerd is in werkkledij, bij hun Infinity-stof in detail zien waar alles vandaan komt door de QR-code van de stof te scannen.

Lees hier het volledige verslag

SERV 
Optel Group 
Alsico 
Barry Callebaut 
Umicore 
Schone Kleren Campagne
EY

Foto: Keynote spreker Louis Roy, oprichter van Optel