Tentoonstelling over Poolse bevrijders start rondreis in Brussel

  • 28 januari 2019

Op 28 januari, opende de Minister-president de tentoonstelling ‘Gewapende vleugels’ in het legermuseum. Na Warschau en Gdansk, is de tentoonstelling over de bevrijding van een aantal Vlaamse steden in 1944 door de 1e Pantserdivisie van Poolse generaal Maczek, nu ook in Brussel te bezichtigen.

Tijdens zijn openingsspeech prees de Minister-president de soldaten voor hun moed en toewijding: “De Poolse soldaten brengen ons een belangrijke boodschap. Ze waren zelfs bereid hun leven op te geven voor waarden als vrijheid en democratie. We moeten hun erfenis blijven koesteren.”

De tentoonstelling toont met film- en fotomateriaal het verhaal van de bevrijding van een deel van Vlaanderen door de Eerste Pantserdivisie van Poolse generaal Maczek. Een deel van het Poolse leger vluchtte na de bezetting van hun land, sloot zich aan bij de Geallieerden en hielp mee aan de bevrijding.

Een eregast tijdens de opening in Brussel was de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Jacek Czaputowicz. Net voordien had Minister-president Bourgeois met hem een gesprek. De Poolse minister dankte voor de Vlaamse steun aan de tentoonstelling. Beiden gingen dieper in op de mogelijke gevolgen van de brexit.

Na Brussel maakt de tentoonstelling een rondreis door Vlaanderen, met start in Poperinge op 19 april en vervolgens naar Roeselare, Aalter, Tielt, Lommel, Sint-Niklaas en Merksplas. Het is min of meer de route die generaal Maczek en zijn troepen aflegden in september en oktober 1944.

De tentoonstelling ‘Gewapende vleugels’ in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis loopt van 29 januari tot 30 maart 2019. Meer informatie