Recordjaar voor Vlaamse export ondanks brexit

  • 29 maart 2019

Vlaamse bedrijven braken in 2018 opnieuw alle exportrecords, hoewel de export naar het Verenigd Koninkrijk voor het twee jaar  op rij daalde. Dat maakte Flanders Investment & Trade (FIT) bekend op 29 maart. FIT baseerde de analyse op de in- en uitvoercijfers 2018 van de Nationale Bank van België (NBB).

In 2018 exporteerde Vlaamse bedrijven in totaal 328 miljard euro naar het buitenland. Dat is 3.5% meer dan in 2017, wat op zich al een recordjaar was.

Het merendeel van de Vlaamse export gaat naar andere Europese landen. Bijna drie vierde van de Vlaamse uitvoer ging naar Duitsland, Nederland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk. Voor het tweede jaar op rij daalde de Vlaamse export naar het Verenigd Koninkrijk. Terwijl in 2017 de export met slechts 0,4% daalde - de totale export steeg toen wel - daalde de export naar het Verenigd Koninkrijk vorig jaar met 2,8%. Brexit weegt op de een of andere manier op de wereldhandel en dus op de export van Vlaanderen.

De import steeg vorig jaar tot een recordbedrag van 317 miljard euro, wat maakt dat de handelsbalans voor 11 miljard euro positief is.

Bron: