Opslagplaatsen voor landbouwproducten helpt Malawische boeren vooruit

  • 5 april 2019

Op 5 april heeft het Wereldvoedselprogramma (WFP), samen met de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Zuidelijk Afrika, zes opslagplaatsen overgedragen aan kleine landbouwcoöperatieven in Lilongwe, Malawi. Dit project werd mede gefinancierd door Vlaanderen.

Nikolas Bosscher, plaatsvervangend Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering in Malawi, sprak zijn geloof in het project nadrukkelijk uit tijdens de ceremonie: “Ik ben ervan overtuigd dat de boeren een doordacht ondernemersplan zullen opstellen, een goede organisatiestructuur zullen ontwikkelen en de magazijnen goed zullen beheren,” aldus Bosscher.

Door deze opslagplaatsen zijn de boeren niet verplicht om hun productie net na de oogst te verkopen wanneer de prijzen het laagst zijn. Boeren zijn op die manier beter in staat de verkoop van hun producten te plannen, hebben toegang tot financiële middelen en hebben ook toegang tot betere markten doordat ze voldoen aan de noodzakelijke kwaliteitseisen.

Vlaams Minister-president Geert Bourgeois bezocht in 2017 de opslagplaatsen tijdens zijn 11-daags bezoek aan Vlaamse partnerlanden Zuid-Afrika, Malawi en Mozambique.

Vlaanderen steunt in Malawi verschillende projecten die de boeren een beter inkomen moeten opleveren, gaande van voorlichting over landbouwgewassen en -technieken, tot landbeheer en het commercialiseren  landbouwproducten.

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Malawi