Vlaanderen, overtuigd partner van het 7de Wereldcongres tegen de Doodstraf

  • 1 maart 2019

Op donderdag 28 februari opende Freddy Evens, waarnemend secretaris-generaal van het Departement Buitenlandse Zaken, de getuigenavond van het zevende Wereldcongres tegen de Doodstraf.

Het Wereldcongres tegen de Doodstraf brengt om de twee jaar politici, activisten, advocaten, onderzoekers en andere mensen samen die ijveren voor de afschaffing van de doodstraf. Dit jaar ging het Wereldcongres door in Brussel.

De getuigenavond werd op 28 februari georganiseerd in BOZAR, met de financiële steun van de Vlaamse overheid. Er kwamen verschillende getuigen aan het woord die de gruwel van de doodstraf van dichtbij hebben meegemaakt, of nog steeds meemaken. Eén van de getuigen was de echtgenote van Ahmadreza Djalali, de VUB-professor die in Iran ter dood veroordeeld is.

In zijn openingswoord benadrukte Freddy Evens dat de doodstraf in geen enkele omstandigheid en voor geen enkele misdaad uitgesproken zou mogen worden. Hij bedankte de getuigen voor hun moed, en sprak de hoop uit dat hun aangrijpende verhalen alle aanwezigen zouden aanmoedigen om zich te blijven inzetten voor de afschaffing van de doodstraf wereldwijd.

Sprekers: 

  • Sabine Atlaoui, wife of Serge Atlaoui, sentenced to death in Indonesia - France (links)
  • Vida Mehrannia, wife of Dr Ahmadreza Djalali, sentenced to death - Iran (midden)
  • Moderator: Pete Ouko, lawyer, former death row inmate - Kenya (rechts)

Meer info