Nobelprijswinnaar Nadia Murad ontvangen in Vlaams Parlement

  • 25 maart 2019

Minister-president Geert Bourgeois en Parlementsvoorzitter Jan Peumans hadden de eer Nadia Murad op 25 maart te ontvangen in het Vlaams Parlement. Mevrouw Murad sprak over haar strijd tegen seksueel geweld in oorlogsgebied waarvoor ze in 2018 de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Minister-president Bourgeois sprak zijn steun uit voor haar strijd en kende haar NGO Nadia’s Initiative een subsidie van 250.000 euro toe.

Nadia Murad is Jezidi en werd zelf het slachtoffer van seksueel geweld tijdens de invasie van IS in Iraaks Koerdistan. Net als vele vrouwen en jonge meisjes van de Jezidi-gemeenschap werd ze door IS-strijders gevangengenomen en gebruikt als seksslaaf. Nadat ze kon ontsnappen aan de IS-terreur, werd Nadia Murad opgevangen in Duitsland waar ze in 2016 Nadia’s initiative oprichtte.

Deze NGO zet in op de strijd tegen seksueel geweld en geweld tegen minderheden in conflictsituaties en op de heropbouw van de Sinjar-regio in Noordwest Irak waar de Jezidi-gemeenschap voornamelijk gevestigd is.

In zijn welkomwoord prees Minister-president Bourgeois Nadia Murad voor haar moed en doorzettingsvermogen. Ook sprak hij zijn steun uit voor haar strijd en voor Nadia’s Initiative:

“Ik ben heel trots om vandaag ook te kunnen aankondigen dat ik 250.000 euro vrijmaak voor de organisatie van Nadia Murad. Nadia’s Initiative focust op twee doelen waar ik enorm veel belang aan hecht: de strijd tegen seksueel geweld en de heropbouw van het thuisland van de Jezidi-gemeenschap in het noorden van Irak.”

Minister-president Bourgeois ging in op Nadia Murads vraag om de Jezidi te steunen: “Ik doe een appel aan de Europese Unie om steun te blijven geven aan het Jezidi-volk, ook nadat het laatste bolwerk van IS gevallen is.”

Nadia's Initiative