Nieuwe kantoren Afvaardiging bij EU geopend

  • 18 februari 2019

Op 18 februari opende Minister-President Geert Bourgeois officieel de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering bij de EU op haar nieuwe locatie. Samen met de Belgische Permanente Vertegenwoordiging bij de EU, waar de Vlaamse Afvaardiging integraal deel van uitmaakt, verhuisde de afvaardiging eind 2018 mee naar de Belliardstraat 65, recht in het hart van de Brusselse Europese wijk.

 Minister-president Bourgeois benadrukte het belang voor Vlaanderen om een eigen buitenlands beleid te voeren. Zeker via een zo belangrijke instelling als de Europese Unie. Sinds de jaren negentig besteden de opeenvolgende Vlaamse regeringen dan ook speciale aandacht aan hun vertegenwoordiging bij de EU. De Algemene afvaardiging is voor Vlaanderen de belangrijkste diplomatieke post en de grootste.

De Algemene Afvaardiging wordt geleid door twee Vlaamse diplomaten – momenteel zijn dat Axel Buyse en zijn adjunct, Vicky Reynaert. De diplomaten worden bijgestaan door een stevige ploeg van meer dan 20 mensen, gedetacheerd vanuit de departementen en agentschappen van de Vlaamse overheid. Deze leden van de Algemene Afvaardiging, attachés genaamd, vertegenwoordigen de Vlaamse en Belgische overheid binnen de Raad van de Europese Unie. Zij bouwen bovendien een netwerk aan contacten uit bij de Europese instellingen (oa. de Europese Commissie, het Europees Parlement, het Comité van de Regio’s) en bij de andere Belgische overheden op federaal en deelstaatniveau. 

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering bij de EU