MP Jambon ontmoet Wit-Russische oppositieleidster Tsikhanouskaya

  • 16 mei 2022

Op 16 en 17 mei 2022 trok een Vlaamse delegatie, onder leiding van minister-president Jan Jambon, op zending naar Litouwen. Op de eerste dag van de missie trad de minister-president in gesprek met de Wit-Russische oppositieleidster Sviatlana Tsikhanouskaya. Sinds 2020 staat zij symbool voor de vreedzame strijd voor democratie en sterk vrouwelijk leiderschap. 

Minister-president Jambon drukte zijn steun uit voor de Wit-Russische bevolking, in deze bijzonder moeilijke tijden. Hij verwees ook naar de resolutie over de Wit-Russische presidentsverkiezingen en de daaropvolgende protesten, die in het Vlaams Parlement werd aangenomen. Verder verwees hij naar de financiële steun die Vlaanderen biedt aan verschillende Wit-Russische organisaties, waaronder ISANS.

Ook via de Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen in Polen, wordt er steun geboden aan Wit-Rusland en aan de Wit-Russische gemeenschap in Polen en de Baltische Staten.

Minister-president Jambon luisterde met veel belangstelling naar de kijk van mevr. Tsikhanouskaya op de actuele situatie in Wit-Rusland en haar visie op de toekomst.