Lancering ‘Fayatbeurzen’ voor Vlaamse topstudenten

  • 28 januari 2022

De Vlaamse Regering gaf groen licht om vanaf volgend academiejaar Vlaamse topstudenten via de ‘Fayatbeurzen’ de kans te geven om aan gerenommeerde instellingen wereldwijd een bijkomende master te behalen.

“Met de ‘Fayatbeurzen’ maken we internationale topinstellingen toegankelijker voor Vlaamse studenten met ambitie en talent, want zij zijn onze toekomstige ‘captains of society’. Zij kunnen Vlaanderen mee op de wereldkaart zetten, stelt minister-president Jan Jambon.

Deze studiebeurs geeft talentvolle Vlaamse masterstudenten de kans om hun studie verder te zetten aan internationale topinstellingen. De Fayatstudenten zullen een internationaal netwerk van talentvolle medestudenten en alumni kunnen uitbouwen in verschillende vakgebieden. Op die manier werken zij ook mee aan het verder versterken van het imago van Vlaanderen als innovatieve topregio en de grotere zichtbaarheid en slagkracht van Vlaanderen in het buitenland.

Kandidaten zullen via de aanvraag- en selectieprocedure hun talenten en motivatie als student, maar ook hun leiderschapspotentieel en maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten aantonen.

Al vanaf 14 februari kan een Fayatbeurs worden aangevraagd. Meer info over de voorwaarden en selectieprocedure: www.vlaanderen.be/fayatbeurzen.

Wie was Hendrik Fayat?

Hendrik Fayat (1908-1997) was een Vlaamsgezinde Brusselse socialist, die in 1946 werd verkozen tot volksvertegenwoordiger en zich toelegde op buitenlandse politiek.

Hij blijft tot vandaag gekend en gerespecteerd voor twee wetten uit 1962 die ervoor zorgden dat er meer Vlamingen konden doorstoten in de Belgische diplomatie.

Deze studiebeurs geeft talentvolle Vlaamse studenten de kans om hun studie verder te zetten aan de beste universiteiten en kennisinstellingen. Tegelijk helpen die studenten de troeven van Vlaanderen uit te dragen.

Zo’n beurs verdient het om te worden genoemd naar een baanbrekende politicus zoals Hendrik Fayat. Het is niet je afkomst die belangrijk is, wel je talent en toekomstplannen.

© BelgaImage