Jambon en Torra roepen EU op tot actie

  • 30 november 2019

Op 30 november bracht Minister-president Jambon een officieel bezoek aan Catalonië. Hij werd ontvangen door de Catalaanse president Quim Torra in het Palau de la Generalitat in Barcelona. 

Minister-president Jambon is niet akkoord met de EU om de Catalaanse kwestie als een louter interne Spaanse zaak te beschouwen. Als in een lidstaat van de Europese Unie mensen vanwege van hun opinie in de gevangenis zitten, is dat geen interne zaak. Als dat in België niet kan, mag dat ook in Spanje niet kunnen.” In lijn met de resolutie van het Vlaamse Parlement riep hij tijdens de gezamenlijke persconferentie met president Torra, de nieuwe Europese leiders op om druk uit oefenen en de partijen aan te zetten tot politieke dialoog.

President Torra en minister-president Jambon deden ook samen een oproep aan de nieuwe Europese Commissie om een mechanisme te ontwikkelen waardoor nieuwe, democratisch tot stand gekomen staten, die reeds deel uitmaakte van de EU, snel kunnen integreren in de EU.

Naast het officieel ontvangst in het Palau de la Generalitat in Barcelona, had minister-president Jambon nog twee ontmoetingen op het programma staan. De gesprekken met Jordi Puignero, minister van Digitalisatie en Openbaar Ambt, en met Alfred Bosch, minister van Buitenlandse Zaken, gingen over het huidige werkprogramma tussen Vlaanderen en Catalonië.

VRTNWS: Vlaams minister-president Jambon roept toekomstig Europees president Charles Michel op: "Neem initiatief in de Catalaanse kwestie"

Samenwerkingsakkoord Vlaanderen - Catalonië 2008

Catalaanse Regering