Filmmuseum Mozambique: oude bioscoopcultuur in beeld

  • 28 augustus 2019

Van 26 tot en met 28 augustus vond in Maputo (Mozambique) de 4de editie plaats van het seminarie “Antigas salas de cinema de Maputo”. Het seminarie maakt deel uit van het Filmmuseum-project, dat sinds een aantal jaar probeert om de geschiedenis van de Mozambikaanse film en cinema in kaart te brengen en te archiveren. Het seminarie werd ondersteund door de Vlaamse overheid.

Algemeen Afgevaardigde Geraldine Reymenants tekende present en gaf een korte openingstoespraak: “Door de duurzame conservatie van en het faciliteren van een kwalitatieve toegang tot het audiovisuele erfgoed van Mozambique, kunnen we de evolutie van cinematografische technieken beter bestuderen én hierdoor innovatie stimuleren."

Het Filmmuseum-project organiseert jaarlijks een tentoonstelling en seminarie om een breed publiek, en in het bijzonder studenten, te bereiken. Dit jaar lag de focus op het thema “Oude bioscopen van Maputo”. Er werd gereflecteerd over het patrimoniale belang van deze architecturale en sociale ruimtes, die uit het Mozambikaanse straatbeeld dreigen te verdwijnen.

De expositie loopt nog tot eind augustus in het Centro Cultural Franco-Moçambicano (CCFM), in Maputo.

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Mozambique