Eerste nieuwjaarsspeech voor diplomatiek korps

  • 28 januari 2020

Minister-president Jambon nodigde het diplomatiek korps uit om samen te toosten op 2020. De nieuwjaarsreceptie vond plaats in het Errerahuis op 28 januari.

In zijn eerste speech voor het diplomatiek korps dankte minister-president Jambon zijn voorganger Geert Bourgeois voor het overdragen van een Vlaanderen in topconditie. Maar dat impliceert niet dat de nieuwe Vlaamse Regering op zijn lauweren rust.

“De ambitie is groot. Onze wilskracht is dat ook. Vlaanderen moet in de flitsende jaren twintig van deze eeuw een onbetwiste referentie worden in Europa. We leggen de lat hoog in alle domeinen van onze samenleving maar we doen dat op zo’n manier dat iedereen mee kan. Ongeacht afkomst, overtuiging, geaardheid of beperking. Dit is het verhaal dat ik de komende jaren, samen met alle Vlamingen, in de praktijk wil brengen.”

De minister-president toonde zich bewust van de internationale uitdagingen zoals het klimaat, opflakkerende handelsconflicten en een wankelend multilateralisme. En natuurlijk brexit. Maar ook hier toonde hij de Vlaamse ambitie:

“Vlaanderen staat klaar om deze buitenlandse uitdagingen het hoofd te bieden. Daarvoor beschikken we over de nodige instrumenten, mensen en middelen. … De nieuwe Vlaamse regering engageert zich om verder in te zetten op een ambitieus, impactvol en coherent internationaal Vlaams beleid. Hiertoe zullen we het Vlaams diplomatiek korps uitbouwen, de Vlaamse vertegenwoordiging in het buitenland uitbreiden en de positie van Vlaanderen binnen de internationale en Europese instellingen versterken.”

Tot slot riep minister-president de aanwezigen op tot samenwerking.

“Bij deze wil ik dan ook een oproep lanceren aan iedereen hier aanwezig. Vlaanderen wil allianties sluiten met andere deelstaten, lidstaten, samenwerkingsverbanden en topregio’s om samen te wegen op de Europese besluitvorming. Samen staan we sterk en kunnen we onze stem laten horen in het Europese project.”

Lees hier de speech van minister-president Jan Jambon (enkel het gesproken woord telt) in het Nederlands, Frans, Duits of Engels:

pdf bestand2020 Speech Diplomatiek korps NL - FR - DU - EN (212 kB)