Documentaire ‘A Girl’s Gaze’ voor Wereldmeisjesdag

  • 11 oktober 2021

Ter gelegenheid van Wereldmeisjesdag (11 oktober) organiseerde de Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen, in samenwerking met de EU-delegatie in Malawi en het Bureau van de VN Resident Coördinator in Malawi, vijf vertoningen van de documentaire 'A Girl’s Gaze'. De documentaire werd in november 2020 opgenomen door de Vlaamse journalisten Roel Nollet en Anke Dirix, in nauwe samenwerking met de Malawische journalist Ezaius Mkandawire. De documentaire richt zich op de impact van klimaatverandering op gendergerelateerd geweld en seksuele uitbuiting van meisjes in Malawi, en behandelt ook kwesties als kindhuwelijken en mensenhandel.

De openingsvertoning in Lilongwe op 11 oktober vond plaats in aanwezigheid van H.E. Mevr. Monica Chakwera, de presidentsvrouw van de Republiek Malawi, en zelf voorvechter van de rechten van jonge meisjes in Malawi, evenals Mevr. Patricia Kaliati, minister van Gender, Gemeenschapsontwikkeling en Maatschappelijk Welzijn. De First Lady riep iedereen op om stelling te nemen tegen kindhuwelijken.

Daarnaast organiseerden de journalisten samen met de organisatie Chance for Change die in de documentaire te zien is, drie schoolvertoningen, gevolgd door sensibiliseringsworkshops, in Lilongwe, Blantyre en Mangochi. De workshops werden goed bezocht door leerlingen tussen de 12 en 16 jaar.

In haar openingstoespraak bij de vertoningen benadrukte Diplomatiek Vertegenwoordiger Geraldine Reymenants het belang van de ontwikkeling van vaardigheden en empowerment in de strijd tegen gendergerelateerd geweld, waarbij ze stelde dat "het hun kwetsbaarheid voor misbruik vermindert, meisjes weerbaar maakt en hen in staat stelt hun leven op te bouwen en hun hoop en dromen vorm te geven. Krachtige meisjes worden zelfverzekerde vrouwen die bijdragen aan hun gemeenschap, die hun dierbaren koesteren en verzorgen, en de toekomstige generatie opvoeden.”