Lancering Digitaal Loket om vergunningsaanvragen te vergemakkelijken

  • 29 april 2019

Op 29 april lanceerde het Departement Buitenlandse Zaken haar Digitaal Loket dat organisaties de mogelijkheid biedt om aanvragen voor handel in dual use en militaire goederen digitaal in te dienen.

Het platform laat organisaties en particulieren toe om op elk moment hun aanvragen in te dienen en maakt het gemakkelijk voor gebruikers om al hun documenten en lopende vragen te raadplegen en te beheren. Naast het aanvragen van vergunningen, is het ook mogelijk om via het Digitaal Loket te rapporteren over het gebruik van de vergunningen.

De Vlaamse overheid zet sinds enkele jaren sterk in op de digitalisering van haar diensten. Deze digitale transformatie geldt ook voor het Departement Buitenlandse Zaken en haar dienst Controle Strategische Goederen, vertelt diensthoofd Michael Peeters tijdens zijn toelichting. “De dienst is slechts actief in een beperkt onderdeel van de internationale Vlaamse handel, maar strategische goederen worden bij uitstek gekenmerkt door hun grote gevoeligheid. Om risico’s op oneigenlijk gebruik zo veel mogelijk te verhinderen, was het bouwen van het loket van groot belang.”

De controle op de internationale handel in strategische goederen is in Vlaanderen toevertrouwd aan het Departement Buitenlandse Zaken

Wie nog niet helemaal vertrouwd is met het digitaal platform, kan de handleiding ‘Digital Loket’ raadplegen.