Chili maakt kennis met Vlaamse expertise in ouderenzorg

  • 21 mei 2019

Van 13 mei tot 21 mei bracht een delegatie van het Beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG), onder leiding van Secretaris-generaal Karine Moykens en Administrateur-generaal dr. Dirk Dewolf, een studiebezoek aan Chili. Tijdens het bezoek stonden onder meer overlegmomenten gepland met experten van de Chileense Nationale Dienst voor Ouderen (SENAMA), dementie-experten van het Ministerie van Volksgezondheid (MINSAL), alsook met de Chileense Centra voor eerstelijnsgezondheidszorg (CESFAM).

De delegatie bracht daarnaast ook verschillende ‘on-site visits’, zoals aan projecten inzake assistentiewoningen. Het Beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin lichtte op haar beurt onder andere het ouderenbeleid en het Vlaams Dementieplan toe en gaf hierbij een overzicht van de Vlaamse aanpak op vlak van mentale gezondheid. Net als Vlaanderen kampt Chili met een sterk vergrijzende bevolking en is daarom genoodzaakt om in te zetten op een degelijk ouderenbeleid. Om die redenen kijkt Chili naar Vlaanderen om goede praktijken inzake beleid, projecten, etc. te identificeren. Ook de financiering van de zorginfrastructuur werd door WVG toegelicht.

De WVG-delegatie had ook een ontmoeting met Z.E. Geert Criel, de Belgische ambassadeur in Chili en een vertegenwoordiger van Flanders Investment & Trade (FIT).

Na terugkeer zal reeds op 7 juni een Chileense delegatie naar Vlaanderen komen om meer te leren over Vlaamse goede praktijken inzake beleid gericht op personen met dementie, thuiszorg, ouderen en financieringsmechanismen van zorginfrastructuur.

Het studiebezoek aan Chili kadert in de vernieuwing van de reeds bestaande bilaterale relaties van Vlaanderen met dit Zuid-Amerikaans land.

Uiterst links: Secretaris-generaal Karine Moykens en Administrateur-Generaal Dirk Dewolf