Buitenlandse investeringsprojecten en jobs bereiken recordniveau in Vlaanderen

  • 18 januari 2022

In 2021 tekende Vlaanderen opnieuw voor een stevige instroom van buitenlandse investeringen. Dat maakt Vlaams minister-president Jan Jambon bekend op basis van analyses van Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaamse agentschap dat buitenlandse investeerders aantrekt en begeleidt. Zo lanceerden internationale ondernemingen vorig jaar 295 nieuwe investeringsprojecten en kondigden daarbij 6.233 extra jobs in Vlaanderen aan. Beide cijfers liggen historisch hoog. Deze recordresultaten komen dankzij respectievelijk een forse stijging van het aantal fusies en overnames en een fikse toename van het aantal jobs in Onderzoek & Ontwikkeling (O&O). In totaal investeerden buitenlandse bedrijven samen 2,86 miljard euro in hun activiteiten op Vlaamse bodem.

 Vijf opvallende tendensen springen in het oog:

  1. Het aantal investeringsprojecten van Amerikaanse en Britse bedrijven scheert hoge toppen. Zo stoten de VS en het VK door naar de eerste en tweede plaats in de ranglijst met topinvesteerders in Vlaanderen.
  2. Noord-Amerika maakt zijn comeback in Vlaanderen. Net geen kwart van alle buitenlandse investeringen komt van bedrijven uit dit deel van de wereld.
  3. Bijna twee derde van alle Britse investeringen in Vlaanderen is Brexit-gerelateerd.  
  4. 1 op de 3 nieuwe investeringsprojecten is een fusie of overname.
  5. Het aantal jobs gelinkt aan Onderzoek & Ontwikkeling (O&O) is verdubbeld. Deze activiteit is goed voor 1 op de 4 Vlaamse banen die uit buitenlandse investeringen voortvloeien.

Meer info en cijferanalyses zijn te vinden op de site van Flanders Investment & Trade

©foto en tekst Flanders Investment & Trade