Bedanking secretaris-generaal OESO

  • 23 april 2021

Na vijftien jaar aan het stuur van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), zal huidig secretaris-generaal Gurría eind mei de organisatie vaarwel zeggen. Uit erkentelijkheid voor zijn rol ten gunste van het leefmilieu, het klimaat en de groene groei, schenken de Belgische federale en regionale overheden een zwarte den uit Koekelare voor het OESO-arboretum.

Op 23 april werd de boom aangeplant in de Jardin du Château de la Muette tijdens een ceremonie in aanwezigheid van Angel Gurría. Ook de Diplomatiek Vertegenwoordiger van Vlaanderen bij de OESO, Kris Dierckx, nam deel. De zwarte Pinus nigra koekelarensis (zwarte den uit Koekelare) is een bedreigde boomsoort die op een bijzondere manier omgaat met de gevolgen van klimaatverandering. De boom maakt bovendien, in een samenwerking tussen de bevoegde diensten in Wallonië (DNF) en Vlaanderen (INBO), het voorwerp uit van een programma van genetische bescherming en geprogrammeerde aanplanting in beide regio’s.

Met de schenking van de bijzondere boom nadert het einde van het mandaat van secretaris-generaal Gurría. De in België geboren Australiër, Mathias Cormann, zal vanaf 1 juni de fakkel overnemen. De Vlaamse Regering kijkt ernaar uit om de vlotte samenwerking met de OESO verder te zetten.