25 jaar buitenlands beleid: de kracht van internationale samenwerking

  • 10 december 2018

Op 10 december organiseerde het Departement Buitenlandse Zaken de conferentie ’25 jaar Vlaams Buitenlands Beleid’. Er werd teruggeblikt op verschillende hoogtepunten en realisaties van het Vlaams buitenlands beleid. Tegelijk werd, naar de toekomst gekeken en welke rol het Vlaams buitenlands beleid kan opnemen. 

Vandaag meer dan ooit moeten we internationaal samenwerken om uitdagingen zoals Brexit en de druk op het multilateralisme het hoofd te bieden”, gaf Minister-president Geert Bourgeois mee in zijn openingsspeech.

Samen met Secretaris-generaal Bynens blikte hij terug op de 25 jarige ‘buitenlandse carrière’ van Vlaanderen. Er werden verschillende  verdragen afgesloten, ondermeer met alle Centraal en Oost-Europese landen, met de buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland, maar ook met landen buiten Europa zoals Chili en Zuid-Afrika. Daarnaast werden vele Memoranda van Overeenstemming ondertekend en werd een wereldwijd diplomatiek netwerk uitgebouwd met 12 Algemeen Afgevaardigden en meer dan 100 economische vertegenwoordigers.  

Tijdens thematische panelgesprekken werd dan weer naar de toekomst gekeken. Zo behandelden de panels, sinds geleid door een Vlaams minister en een Algemeen Afgevaardigde , de thema's  circulaire economie, mobiliteit en industrie 4.0.

Jan Peumans, Voorzitter van het Vlaams Parlement, en Rik Daems, Voorzitter van de Commissie Buitenlands Beleid van het Vlaams Parlement, sloten de conferentie af met een lezing over de impact van  internationale parlementaire diplomatie.  

  • Speeches

pdf bestandToespraak Minister-president Geert Bourgeois - Conferentie 25 jaar Buitenlands Beleid (139 kB)

pdf bestandToespraak Julie Bynens Conferentie 25 jaar buitenlands beleid (229 kB)

  • PowerPoints

pdf bestandIndustrie 4.0 - Philippe Muyters (5.26 MB) (only available in Dutch)

pdf bestandCircular economy in Flanders (4.79 MB)

pdf bestandEssenscia - Circular economy (220 kB)

pdf bestandAgoria - Circular economy (860 kB)

pdf bestandSUEZ (2.11 MB)