24 EU regio's vragen inspraak bij post-COVID-herstel

  • 3 december 2020

Vierentwintig regio's – waaronder Vlaanderen - uit negen verschillende Europese lidstaten hebben gezamenlijk opgeroepen om meer betrokken te worden bij de EU-besluitvorming over het post-COVID-herstel. Ze deden dit via een brief gericht aan de Europese leiders; Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen, Europese Raad voorzitter Charles Michel, Parlementsvoorzitter David Sassoli, en de regeringsleiders van het huidige trio-voorzitterschap Angela Merkel (Duitsland), António Costa (Portugal) en Janez Jansa (Slovenië).

In de brief stellen de regio’s dat ze “gezamenlijk inspanningen zullen ondernemen om de rol van regio's in de besluitvorming van de EU met betrekking tot het post-COVID-herstel te versterken ” Ze wensen “actief te worden betrokken bij het opmaken en uitvoeren van de Recovery and Resilience Facility en de nationale plannen die in dit kader worden aangenomen".

De brief werd mee ondertekend door minister-president Jambon en komt tegemoet aan de ambitie van de Vlaamse regering om, via partnerschappen en allianties met regio’s en lidstaten, meer en rechtstreeks te wegen op de Europese besluitvorming.

pdf bestandJoint Letter_Regions for EU Recovery.pdf (625 kB)