Minister-president ontvangt Koerdische delegatie en versterkt economische banden

  • 30 augustus 2016

Minister-president Geert Bourgeois verwelkomde vandaag een delegatie onder leiding van dr. Ali Sindi, Minister van Planning en Economie in de Koerdische Regionale Regering (Noord-Irak). Tijdens zijn officiële bezoek aan Koerdistan in april van dit jaar, had Bourgeois Sindi uitgenodigd voor een tegenbezoek.

Minister Sindi en de Minister-president bespraken de oorlog tegen IS en de humanitaire gevolgen ervan voor de vluchtelingen en de Koerden. De Vlaamse regering kende vorig jaar 400.000 euro noodhulp toe aan Rode Kruis Vlaanderen voor de opvang van vluchtelingen in het kamp Gawilan. Als Minister van Planning speelt dr. Sindi een centrale rol in zowel de steun aan vluchtelingen en ontheemden als de strijd tegen IS.

De Koerdische delegatie bezoekt Vlaanderen van 30 augustus tot 1 september. Verder op het programma staan naast een onderhoud met Minister van Economie Muyters onder meer een ontmoeting met het Rode Kruis Vlaanderen dat werkzaam is in Iraaks Koerdistan, een bezoek aan het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), evenals contacten met bedrijven en Europese instellingen.

Minister-president Geert Bourgeois: “We bekijken samen of er naast handelsbetrekkingen ook bredere maatschappelijke samenwerking mogelijk is. Dat komt rechtstreeks ten goede aan de situatie in het Midden-Oosten, want de Koerden zijn immers een belangrijke factor van stabiliteit in de regio.“

Bekijk het interview met minister Sindi op De Redactie (31/08/2016)

Lees ook:

Bourgeois steunt vluchtelingenkamp Gawilan

Bourgeois onder indruk van de moedige peshmerga’s

Bekijk meer foto's op flickr ontvangst in Errera - bezoek aan Gent en Mechelen