Herdenking “2014 – 2018, De Slag om de Noordzee” in Brugge

  • 24 april 2018

Op 23 april opende de tentoonstelling “2014 – 2018, De Slag om de Noordzee” in het Provinciaal Hof in Brugge. De tentoonstelling neemt de bezoeker terug naar 23 april 1918, toen de Britse Royal Navy de grootse maritieme actie ondernam tegen de Duitse duikboten in de havens van Zeebrugge en Oostende.

Vier jaar lang huisvestten de bezette havens van Brugge, Oostende en Zeebrugge een indrukwekkende vloot Duitse duikboten. Deze onderzeeërs waren zo succesvol dat er hongersnood heerste in Groot-Brittannië. Op Saint George’s Day, de nationale feestdag van Engeland, sloegen de Britten terug. Een vloot van 136 schepen viel tegelijk de havens van Zeebrugge en Oostende aan. Er werden 176 Britse mariniers gedood tijdens de Zeebrugge Raid. Er werden elf "Victoria Crosses" uitgereikt voor moed, de hoogste Britse militaire erkenning.

De officiële herdenking van de Slag om de Noordzee vond plaats op 21 april in Zeebrugge in aanwezigheid van de Britse Prinses Anne, Minister-president Geert Bourgeois, Armin Laschet, Minister-president van de Duitse staat Nordrhein-Westfalen en Vlaams Algemeen afgevaardigde Nic Van Der Marliere.

Tentoonstelling "Slag om de Noordzee" 

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in het Verenigd Koninkrijk