FUST Ocean event viert 20-jarige samenwerking UNESCO

  • 16 mei 2018

Op 14 en 15 mei vond het FUST Ocean Event plaats in gebouwen van de Vlaamse Overheid in Brussel. Met dit evenement wordt de 20-jarige samenwerking tussen Vlaanderen en UNESCO in de kijker gezet. Het FUST Ocean event werd georganiseerd door het IOC-UNESCO, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Om de samenwerking met UNESCO te stroomlijnen creëerde Vlaanderen 20 jaar geleden twee trustfondsen : het Vlaams UNESCO-Trustfonds Wetenschappen (FUST) en het Algemeen Trustfonds (FUT). Via FUST wordt ingezet op wetenschappelijke projecten met een bijzondere aandacht voor projecten rond oceanen en kustgebieden.

Het FUST Ocean Event bracht een groot aantal topexperts in oceaanwetenschappen en duurzame ontwikkeling van kustgebieden samen. De realisaties van FUST van de voorbije 20 jaar werden voorgesteld in een expo. De Vlaamse expertise rond waterbeheer kan, onder meer via FUST, hierin een waardevolle rol spelen.  

SPINCAM is een van de initiatieven die ondersteund wordt door het FUST. Dit project heeft tot doel een “geïntegreerd beheer van kustgebieden” (ICAM) indicator raamwerk te ontwikkelen in Latijns-Amerika, gericht op milieu- en sociaaleconomische omstandigheden in de context van duurzame ontwikkeling en integraal kustbeleid. 

Departement EWI

Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)

Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering bij OESO, UNESCO en Raad van Europa 

Vlaamse UNESCO Trustfondsen