FIT lanceert ‘Brexit meldpunt’ voor Vlaamse bedrijven

  • 14 december 2017

Op 14 december organiseerde Flanders Investment & Trade (FIT) een eerste brexit-seminarie. Meer dan 30 Vlaamse goederenexporterende ondernemers sprokkelden er tips om zich optimaal voor te bereiden op brexit. Alle info, gaande van douaneformaliteiten tot wisselkoersrisico’s, is vanaf nu raadpleegbaar op het vernieuwde ‘Meldpunt Brexit’ van FIT.

De impact van Brexit op de handelsrelaties met het VK is niet tot in detail te voorspellen, maar wel tekenen nu al een aantal belangrijke aandachtspunten af voor Vlaamse ondernemers die exporteren naar het VK.

Op het brexit-seminarie geven experten praktische informatie rond douaneformaliteiten, wisselkoersrisico’s, normen, verpakkingen en vergunningen. Al deze topics zijn overzichtelijk gebundeld op het vernieuwde ‘Meldpunt Brexit’. Ondernemingen kunnen het e-loket met bijkomende vragen aanschrijven via het e-mailadres brexit@fitagency.be.

“Brexit is één van de grootste actuele uitdagingen voor de Vlaamse economie. Voor Vlaanderen staat het Verenigd Koninkrijk op de vierde plaats als exportbestemming. De impact van Brexit zal groot zijn. Vlaamse ondernemers doen er goed aan zich nu al voor te bereiden. Het ‘Meldpunt Brexit’ vormt voor hen een belangrijke contactpunt,” aldus Claire  Tillekaerts, CEO Flanders Investment & Trade.

Minister-president Geert Bourgeois: “Vlaanderen doet er alles aan om een handelsvriendelijke brexit te realiseren omdat het VK een enorm belangrijke exportmarkt is waar veel Vlaamse jobs van afhangen. We hebben onze visie op de tweede fase onderhandelingen klaar en dragen deze ook proactief uit: de EU moet een diepe en alomvattende samenwerking met het VK bewerkstelligen op tal van domeinen waarbij de negatieve impact op onze jobs, onze bedrijven en havens minimaal moet zijn, met een transitiefase tot aan de definitieve regeling.”