Vlaamse Unesco Trustfondsen

Om de samenwerking met Unesco te stroomlijnen heeft Vlaanderen twee trustfondsen gecreëerd : het Vlaams Unesco -Trustfonds Wetenschappen (FUST) en het Algemeen Trustfonds (FUT).

Het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) draagt via het FUST bij aan wetenschapsprojecten die vooral gericht zijn op waterbeheer en oceanen. Zo levert Vlaanderen ook een waardevolle bijdrage tegen klimaatverandering . Het Departement Buitenlandse Zaken (BuZa) draagt elke twee jaar ca. 900.000 euro bij aan het FUT met een inhoudelijke focus op erfgoed en Afrika.

Door projecten en activiteiten in Afrika te ondersteunen, erkent en steunt Vlaanderen de prioritaire positie die Unesco aan deze regio heeft gegeven. Dit is in lijn met het eigen beleid van Vlaanderen met zijn partnerlanden Mozambique, Malawi en Zuid-Afrika. 

Daarnaast zet Vlaanderen in op het behoud van erfgoed in al zijn aspecten. Door de jaren heen werden er talrijke projecten ondersteund voor cultureel, natuurlijk en immaterieel erfgoed (rituelen, dansen, liederen, …) in Afrika, evenals marien erfgoed wereldwijd (koraalriffen). Daarnaast voorzag Vlaanderen ook bijdragen aan Werelderfgoed dat in uiterste nood verkeert zoals in Syrië (oorlog) en Nepal (aardbeving). Via deze samenwerking met Unesco zet Vlaanderen zich in voor de bescherming en instandhouding van erfgoed als motor voor culturele verscheidenheid, ontwikkeling en vredesopbouw.

De bijdragen van Vlaanderen via het FUT en het FUST waren tussen 2000 en 2018 goed voor 33 miljoen euro. Vlaanderen is hiermee een zeer betrouwbare en gewaardeerde Unesco -donor.

Projecten FUT Trustfonds