Code Muyters gaat internationaal

  • 30 november 2016

Op 29 november tekende Minister Muyters op de bijeenkomst van de Europese ministers van Sport in Boedapest, een verdrag voor de bestrijding van wedstrijdvervalsing en een tegen voetbalgeweld. Hij gaf ook een toelichting over de zogenaamde ‘Code Muyters’. Na de Vlaamse regeling rond de whereabouts, krijgt opnieuw een Vlaams initiatief internationale navolging.

De veiligheid in onze voetbalstadions en de uitdeinende problematiek rond wedstrijdvervalsing zijn twee van de meest prangende problemen in het hedendaagse voetbal. Op een bijeenkomst van de Europese ministers van Sport in Boedapest stonden beide onderwerpen dan ook bovenaan de agenda. De ministers tekenden twee verdragen die een gecoördineerde aanpak mogelijk moeten maken.

In Vlaanderen zullen sportfederaties vanaf volgend jaar voor hun financiering onder meer beoordeeld worden op het toepassen van de principes van goed bestuur. Vlaams sportminister Philippe Muyters vatte ze samen in een code Goed Bestuur in Sportclubs, de zogenaamde Code Muyters. Op de bijeenkomst in Boedapest presenteerde hij de code aan zijn collega’s.

Minister Muyters: “De reacties waren heel erg positief. Verschillende landen hebben een kopie gevraagd. Het is na de regeling rond de whereabouts de tweede keer dat ons Vlaams sportbeleid gretig door mijn Europese collega’s wordt overgenomen. We krijgen steevast internationale erkenning voor ons werk rond professionalisering en objectivering van de sportsector.”

Minister Philippe Muyters

Raad van Europa