Duaal leren: ervaringen delen met Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk

  • 4 mei 2017

Op 3 mei organiseerden de Departementen Buitenlande Zaken, Onderwijs & Vorming en Werk & Sociale Economie in nauwe samenwerking met de Ambassades van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland het beleidsseminarie over duaal leren in Brussel.

De Vlaamse Regering wil het onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar te laten aansluiten. Via “duaal leren” verwerft een leerling vaardigheden en kennis zowel op de werkvloer als op de schoolbank. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hebben in dit domein een jarenlange expertise opgebouwd. Het seminarie was dan ook de ideale gelegenheid om te leren van hun positieve en negatieve ervaringen.

Minister Philippe Muyters (Werk, Economie, Innovatie en Sport) opende het seminarie. Drie internationale experten van het Duitse BIBB (German Federal Institute for Vocational Education and Training), het Zwitserse SFIVET (Swiss Federal Institute for Vocational Education and Training) en het Oostenrijkse IBW (Research & Development in VET) deelden nuttige inzichten en inspiratie voor de uitrol van duaal leren in Vlaanderen. En traden nadien in gesprek met een Vlaams bedrijf en school.

Een zending naar Noordrijn-Westfalen om best practices uit te wisselen staat nog deze maand op het programma. En in juni reizen Minister van Onderwijs Crevits en Minister van Werk Muyters samen met Koning Filip naar Zwitserland om ondermeer kennis te maken het Zwitsers systeem van duaal leren.

De presentaties van de experten: 

pdf bestand170503Emanuel Wüthrich Switzerland (1.42 MB)

pdf bestand170503 Thomas Mayr Austria (2.07 MB)

pdf bestand170503 Isabelle Le Mouillour Germany (2.14 MB)